#TUOHI

Joensuun kaupunki järjesti vuonna 2013 ideakilpailun uusiin liikenneympyröihin tulevista taideteoksista. Yhteen ympyrään valittiin kuopiolaisen Antti Immosen teos #TUOHI.

Vaikka itse teos ei ole tehty tuohesta, niin työ liittyy kuitenkin olennaisesti tuohitöihin.

Teos on valmistettu Corten-teräksestä. Teräslaatu on siitä erikoinen, että se ruostuu nopeasti kauniin punaruskeaksi ollen kuitenkin käyttöiältään pitkäikäisempi verrattuna tavalliseen teräkseen.

Teoksen esittelyteksti lainattu taidemuseon sivuilta:

Teoksen visuaalisena lähtökohtana ovat tuohitöissä käytetyt tuohinauhat ja niiden ristiinpunonta.

Teoksen nimi #TUOHI (sanotaan ”hashtag tuohi”) viittaa kaupungin keskustassa käytävään kauppaan ”tuohi”-sanan merkityksessä rahan synonyyminä. Se myös luo mielleyhtymän toriin ja siellä myytäviin tuohesta valmistettuihin koriste- ja tarve-esineisiin. Nimen edessä oleva ristikkomerkki #, hashtag, viittaa muodollaan tuohinauhojen punonnassa syntyvään ristikkoon ja siten itse teoksen muotoon.

Ristikkomerkkiä käytetään nykyään yleisimmin aihetunnisteen merkkinä eli sillä osoitetaan avainsana mm. sosiaalisessa mediassa. Perinteisesti kaupunkien keskustat ja torit ovat olleet suullisen tiedonvälityksen paikkoja, ja niissä on mahdollistunut eräänlainen alkuperäinen sosiaalinen media. #TUOHI-teoksessa siis yhdistyvät perinne ja nykyaika.

Teos koostuu kolmesta Cor-ten-teräksestä valmistetusta osasta, joissa voi nähdä tuohipunoksen valmistusvaiheita.

Vuonna 2018 valmistunut teos sijaitsee Joensuussa Rantakadun ja Siltakadun risteyksessä. Teoksen mitat ovat 5 x 10 x 9 metriä.

Lähteet:

Jätä kommentti