Tuohinen maailma verkossa!

Olemme kaksi tuohen kauneudesta lumoutunutta tuohitöiden keräilijää ja innostuneet myös itse käyttämään tuohta käsityömateriaalina. Mietimme, että miten tuohitöiden tekemisperintöä saataisiin paremmin otettua talteen ja välitettyä tietoa kaikille asiasta kiinnostuneille. Aloitimme tämän tuohisen projektimme joulukuussa 2023 ja rekisteröimme Tuohinen.fi-osoitteen.

Sivuston on tarkoitus olla tulevaisuudessa tietopankki tuohesta, sen käyttämisestä sekä tuohitöihin liittyvistä materiaaleista. Sivustolle kootaan tietoa perinteisten tekniikoiden lisäksi myös moderneista menetelmistä ja muissa maissa tehdyistä töistä sekä käytetyistä tekniikoista.

Sivustoa ylläpidetään harrastuspohjalta, ja sen sisältöä tullaan laajentamaan pikkuhiljaa.

Tuohinen = tuohiaineinen, tuohesta tehty

Tuohi on koivun uloin kerros: se on toiselta puolelta valkeaa, ja toiselta ruskeaa. Ruskean sävy vaihtelee eri puiden ja vuodenaikojan välillä. Tuohiesineet ovat olleet esi-isillämme vuosituhansia jokapäiväisessä käytössä. Tuohella on korvattu aikanaan esineitä, joita nykyisin valmistetaan paperista, kankaasta, muovista ja nahasta. Tuohta käytetään nykyisin perinteisten punonta- ja levytöiden ohella moderneimmillakin tavoilla, niin käyttöesineissä, koruissa kuin taideteoksissakin.

Tuohitöiden tekemisen taitoa ei siis ole nykypäivänäkään unohdettu, vaikka jokapäiväisessä käytössä tuohiesineitä ei ole enää kovin monella. Vanhemmilta lapsille periytyvä tuohitöiden tekemisen oppiminen on katoamassa, mutta tietoa onneksi löytyy niin kirjastosta, kansalaisopiston kursseilta kuin netistäkin. Nykyaikaiselle tuohiharrastajalle tiedon saaminen ei siis sinällään ole ongelma, vaan ennemminkin harrastuksen parissa alkuun pääseminen ja hyvälaatuisen tuohen hankkiminen tuotteiden valmistusta varten.