Tutkiskelin useampi vuosi sitten kunnanvaakunoita jousiammunnan näkökulmasta. Jousia ja nuolia löytyi monesta Suomen kunnanvaakunasta. Nyt tein samanlaisen katselmuksen tuohen osalta, ja tulos yllätti.
Tuohi-esineitä on vain kolmessa vaakunassa: Kiikoinen, Pielavesi ja Tuupovaara. Näistä kolmesta vain Pielavesi on enää oma itsenäinen kuntansa. Tuupovaara on liitetty Joensuun kaupunkiin vuoden 2005 alussa ja Kiikoinen liitettiin 2013 vuoden alusta Sastamalan kaupunkiin. Ottaen huomioon tuohen tärkeyden ja käytön laajuuden menneinä vuosina, olisi voinut kuvitella, että tuohiesineitä löytyisi useammasta vaakunasta.
Ehkä tuohiset esineet ovat olleet heraldikkojen näkökulmasta sen verran arkisia tai kiinnostusta herättämättömiä, että niitä ei ole vaakunoihin asti enempää päätynyt.
Kiikoinen (1954–2012)
Kultakentässä nouseva, musta, punakielinen pukki, jonka kaulassa hihnastaan riippuva, hopeinen tuohikontti.
Suunnitellut: Gustaf von Numers
Vahvistettu käyttöön: 3. toukokuuta 1954
Pielavesi
Mustassa kentässä kaksi paaluittaista hopeista tuohitorvea selätysten, saatteena niiden yläkulmassa ja kummallakin sivulla kultainen naulakantainen apilaristi.
Suunnitellut: Ahti Hammar ja Niilo Toikkanen
Vahvistettu käyttöön: 23. tammikuuta 1954
Tuupovaara (1957–2004)
Mustassa kentässä tuohitorvea puhaltava, nouseva, hopeinen paimenpoika; tuohitorvi, kontti ja puukko kultaiset, kädet ja kasvot luonnonvärisiä.
Suunnitellut: Kalevi Karlsson
Vahvistettu käyttöön: 17. huhtikuuta 1957